Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, küresel dijital seyahat platformlarının Türkiye’de yarattığı haksız rekabet ve vergi kaybına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.
TÜRSAB olarak yabancı online seyahat platformlarına yönelik geçtiğimiz günlerde dava açtıklarını anımsatan Bağlıkata, davaların amacının erişim engeli uygulamak değil, bu platformları Türkiye’nin yasal çerçevesine dahil etmek olduğunu yineledi.
Bu platformların Türkiye ekonomisine ciddi zarar verdiğini savunan Bağlıkaya, “Tahminlerimize göre bu platformlar yıllık 1,5 ila 2 milyar dolar civarında bir vergi kaybına neden oluyor. Bizim itirazımız, Türkiye’de kendi vatandaşımıza yapılan satışlarda ortaya çıkan haksız rekabetedir” dedi.
Bağlıkaya, konunun yalnızca ticari bir rekabet meselesi olmadığını vurgulayarak, “Bizim itirazımız yurt dışındaki pazarlama faaliyetlerine değil; Türkiye’de, kendi vatandaşımıza yapılan satışlarda ortaya çıkan haksız rekabetedir. Türk seyahat acenteleri tüm mevzuata, denetime ve vergi yükümlülüklerine tabi iken, bu platformların aynı kuralların dışında kalması kabul edilemez” dedi.
Konu yargı sürecinde
TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, yaşanan sorunların yargıya taşındığını hatırlatarak, hukuki sürece saygılı olduklarının da altını çizdi. Bağlıkaya, “Bu bir hukuk meselesidir. Yargı sonunda haklı bulunursak gereği yapılır, haksız bulunursak boynumuz kıldan incedir. Bizim tek talebimiz eşit ve adil rekabet ortamının sağlanmasıdır” diye konuştu.
“Aynı ürünler yüzde 40 daha pahalı”
Dijital platformların uyguladığı yüksek komisyon oranlarının hem seyahat acentelerini hem de tüketicileri mağdur ettiğini belirten Bağlıkaya, bu durumun doğrudan fiyatlara yansıdığına dikkat çekti. Bağlıkaya, “Bu platformlar üzerinden satılan aynı ürünlerin yüzde 40’a varan oranlarda daha pahalı olduğunu görüyoruz. Yüksek komisyonlar hem acenteleri zorluyor hem de vatandaşın cebinden daha fazla para çıkmasına neden oluyor” ifadelerini kullandı.
Bağlıkaya, atılan adımların sadece sektörün değil, tüketicinin ve kamu maliyesinin de lehine olacağını belirterek, küresel platformların Türkiye’de faaliyet gösterecekse Türk mevzuatına tam uyum sağlaması gerektiğini bir kez daha vurguladı.









