Kapadokya’nın en önemli çekim gücü balon uçuşlarından kaynaklanıyor. Güney Amerika’dan 15 bin km. uçarak Atlas Okyanusunu, Afrika’yı, Avrupa’yı geçip Kapadokya’ya gelen turistin en büyük tutkusu Balon ile uçabilmek. Bu konuda bilgisine ve tecrübesine güvendiğim 27 yıldır bölgede yaşayan Kapadokya Balons Genel Müdürü Levent Nuray’a danıştım.
Kapadokya’nın 156 sıcak hava balonu ile dünyada en çok balona sahip olan bölge olduğunu ve günlük uçuş yapan 3500 kişi misafir ile dünyanın en önemli balon destinasyonu olduğunun altını çizdi. Bölgeye gelen turistlerin %80 mutlaka balon uçuşu gerçekleştiriyor. Balonlarda kota olduğu için uçamayanlar ve gözyaşları ile bölgeyi terk edenler de az değil.
Bölge gerçekten inanılmaz bir zenginliğe sahip. Yüzlerce kez gezmeme ve turist gezdirmeme rağmen her defasında hayranlık duyduğum, hiç sıkılmadığım ve her mevsimini farklı yaşadığım Kapadokya’nın dünyada başka örneği yok.
Balon turunun en can alıcı noktası gündoğumunu balondan izlemek. Bu yüzden tur gün doğmadan başlıyor. Neredeyse bütün Kapadokya sabah 4 te uyanıp yollara düşüyor. 156 balon vadi aralarında uçuşa hazırlanıyor. Misafirler için balonların uçuşa hazırlanması bile farklı bir heyecan. Gecenin karanlığını Balonlara basılan Propan gazı aydınlatıyor. Balonları uçuşa hazırlayıp, turun sağ salim bitmesini sağlamak için 1250 kişi koşuşturuyor.
Uçak bileti fiyatına balon turu Tabii bu heyecanın bir bedeli var. Pek ucuz değil, Eylül ayından itibaren kişibaşı 250 € ya uçulabiliyor. Münih-İstanbul uçak biletinden daha pahalı. Talep öyle fazla ki uçamayanlar mağdur olmasın diye, jeeplerle balonları takip eden turlar var. Her gün yaklaşık 100 Jeep ile 500 kişi ‘balonların altında balon turu’ yapıyor. Dünya da böyle bir tur yoktur sanırım. Bu, bölge halkının kıvrak zekâsı ve yaratıcılığı ile ilgili bence. Hatta balonları seyretmek için birçok yerde kahvaltılı paketler sunuluyor. Sabah 6 da çayınızı yudumlarken başınızın üzerinden balon geçiyor. Bu da extra satılıyor. Bitmedi, özel uzun kıyafetlerle balon arka planlı çekim noktaları var. Arka fonda balonlarla rengarenk kıyafetler içinde fotoğrafınız oluyor. Butik otellerin bazı odaları ‘balon manzaralı’ satılıyor. Arka planda Balon olan herşey değerli ve özel yani. Balonun bölgeye katkısı sadece uçanlarla kısıtlı değil.Bölgede her gün 3500 kişi uçuyor, 10.000 kişi seyrediyor. Ve bu işin bölgeye yıllık toplam hacmi (konaklama hariç) 200 milyon avroya ulaşıyor. Bölgedeki 500 pilotun tamamı Türk ve çoğu bölgenin ‘Uçan balonlar Kapadokya’yı uçuruyor’ desek yanlış olmaz sanırım…''