Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Eray Erdem, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun başkanlığında düzenlenen ''Reel sektör & Finans Sektörü Diyalog Güçlendirme Toplantısı"nda kamu bankalarının genel müdürleri ve üst düzey yöneticileriyle bir araya gelerek turizm sektörünün finansman sorunlarını gündeme taşıdı.
Toplantıda oda ve borsa başkanlarıyla birlikte sektörün yaşadığı krediye erişim sıkıntılarını aktardıklarını belirten Erdem, yüksek enflasyon, artan maliyetler ve finansmana ulaşmadaki zorlukların turizm işletmelerini ciddi şekilde yıprattığını söyledi.
Sürecin devam etmesi halinde bölgede faaliyetini durduran, kapanan ve iflas eden turizm işletmelerinin görülebileceği uyarısında bulunan Erdem, bunun yalnızca sektörü değil, istihdamı, bölge ekonomisini ve ülke ekonomisini de olumsuz etkileyeceğini ifade etti.
Turizm işletmelerinin gelirlerinin ağırlıklı olarak döviz cinsinden olduğuna dikkat çeken Erdem, yalnızca TL krediye yönlendirilmenin kur riskini artırdığını, döviz kredilerine yönelik mevcut kısıtlamaların ise sektörün ihtiyaçlarını karşılamadığını belirtti. Finansman imkanlarının turizm sektörünün döviz gelirine uygun şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
ALTSO Başkanı Erdem, toplantıda sektör adına şu talepleri dile getirdiklerini açıkladı:
Hizmet ihracatçısı olan turizm sektörünün yabancı para kredi kısıtlamalarından muaf tutulması veya sektöre özel bir finansman modeli geliştirilmesi,Ekspertiz süreçleri ile rapor limitlerinin günümüz ekonomik koşullarına göre yeniden düzenlenmesi,BDR ve JCR süreçlerinde ciro ve kredi limitlerinin gözden geçirilmesi, raporlama maliyetlerinin düşürülmesi ve süreçlerin hızlandırılması.Antalya ve Alanya'nın Türk turizminin lokomotifi olduğunu vurgulayan Erdem, turizm sektörünün güçlü kalmasının yalnızca turizmciler için değil, üreticiden esnafa, çalışanlardan ülke ekonomisine kadar tüm paydaşlar için büyük önem taşıdığını belirterek, sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini ilgili kurumlarla paylaşmayı sürdüreceklerini ifade etti.








