TÜROFED Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, “Dünya turizminin kalbi WTM London’da attı, ancak İzmir’in temsil eksikliği dikkat çekti. Şehir, sadece küçük bir stantla fuarda yer aldı'' dedi.
Dünya turizminin önemli buluşma noktalarından biri olan 45. World Travel Market (WTM) London 2025, 4-6 Kasım tarihlerinde Londra ExCeL fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi. 180 ülkeden 46 bini aşkın ziyaretçiyi ağırlayan fuara, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Erkan Yağcı, bazı başkan yardımcıları ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte TÜROFED Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler de katıldı.
Yunanistan Parladı
Fuar hakkında değerlendirmelerde bulunan Mehmet İşler, WTM’nin sadece ülkelerin tanıtımını yaptığı bir etkinlik değil, aynı zamanda küresel rekabetin gözlemlendiği bir platform olduğunu vurguladı. İşler, bu yıl Yunanistan’ın dikkat çekici bir yükseliş sergilediğini belirterek, “Güçlü tanıtım atağıyla öne çıkan Yunanistan fuarın en gözde ülkesi oldu. Stantları son derece profesyonel hazırlanmıştı ve ziyaretçilerle doluydu. Görsel sunum ve iletişim dili açısından Yunanistan adeta fuarın parlayan yıldızıydı” dedi.
Türkiye İstikrarlı, İzmir Eksik
Türkiye’nin İngiliz pazarındaki istikrarını koruduğunu ifade eden İşler, 2025 yılında İngiltere pazarında yaklaşık yüzde 3’lük sınırlı bir daralma yaşandığını, 2026’ya geçerken ise yeniden yüzde 3 ila 5 arasında büyüme ivmesi yakalandığını söyledi. İşler, Türkiye standı, TÜRSAB alanı, Türk Hava Yolları ve Antalya’daki otel gruplarının fuarda iyi temsil edildiğini belirtti.
Ancak İzmir’in fuardaki eksikliğine dikkat çeken İşler, “İzmir’in fuardaki varlığı sadece Ticaret Odası’nın Türkiye standında yer alan küçük bir masa ile sınırlıydı. Bu tablo, İzmir’in İngiliz pazarına yeterince ilgi göstermediğini, tanıtım ve yatırım açısından geride kaldığını ortaya koyuyor. Oysa İzmir, Türkiye’nin göz bebeği, Ege’nin incisi. Böyle bir şehir turizm fuarlarında bu kadar zayıf temsil edilmemeliydi. Kentin yerel dinamikleri bu konuda daha etkin olmalı” diye konuştu.
İşler, İzmir’in kültürel zenginliği, gastronomisi, doğası ve şehir kimliğiyle büyük bir potansiyele sahip olduğunu, ancak tanıtım eksikliğinin bu potansiyelin görünür olmasını engellediğini de sözlerine ekledi.









Ege'nin incisi lafı biraz iddialı olmuş, İzmir şehri şehir olmaktan kasaba olma yolunda dört nala gidiyor... Kordon'un bir arka sokağında gezdiğimde kendimi Kıbrıs'ın Maraş'ında zannediyorum, 70'ler de kontağı kapanmış, modası geçmiş eski bir araba gibi... Evet İzmir çok güzeldi, belki bazıları için hala güzel gelebilir ama İzmirliler dışında kimseyi cezbetmiyor artık, İzmirliler geçmişle övünmeyi bırakıp, gelecek için birşey yapmadığı sürece bu böyle gidecek...