Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Batı Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Özgen Uysal, yaz turizm sezonunun gidişatını değerlendirdi. Okulların kapanmasının ardından turizm hareketliliğinin belirgin şekilde arttığını belirten Uysal, temmuz ayıyla birlikte sezonun toparlanma sürecine girdiğini ifade etti.
Bölgedeki yoğunluğun karayollarındaki trafik akışından dahi hissedildiğini söyleyen Uysal, "Okulların kapanmasıyla birlikte turizm hareketini güçlü şekilde hissetmeye başladık. Yollardaki yoğunluk bunun en önemli göstergesi. Otellerimiz neredeyse yüzde 100 doluluk oranına ulaştı. Bu hareketliliğin okullar açılıncaya kadar devam etmesini bekliyoruz." dedi.
Dalaman Havalimanı verilerine de değinen Uysal, yıl genelinde iç ve dış hat toplam yolcu sayısının geçen yılın yaklaşık yüzde 6 gerisinde seyrettiğini ancak Temmuz ayında bu farkın kapandığını söyledi.
"Temmuz ayında geçen yılın rakamlarını yakaladık. Ağustos ayında ise yolcu sayısının geçen yılın üzerine çıkmasını bekliyoruz." diyen Uysal, yaz sezonunun ikinci yarısına ilişkin beklentilerin olumlu olduğunu kaydetti.
"Doluluk yüksek ama beklentiyi tam karşılamıyor"
Tur satışlarında yüzde 90'ın üzerinde doluluk oranına ulaşıldığını belirten Uysal, buna rağmen sektörün yaz sezonunun zirve döneminde daha güçlü bir performans beklediğini ifade etti.
"Sezon toparlandı ancak istediğimiz seviyede değil. Yüzde 90'ın üzerindeki doluluk sevindirici olsa da Temmuz ve Ağustos aylarında tüm turların tamamen dolu olması gerekiyordu. Mevcut tabloyu yine de olumlu değerlendiriyoruz." diye konuştu.
2027 rezervasyonlarında belirsizlik
2027 sezonuna ilişkin erken rezervasyon sürecinin henüz şekillenmediğini belirten Uysal, ekonomik ve küresel belirsizliklerin turistlerin satın alma davranışlarını değiştirdiğini söyledi.
Erken rezervasyonların ağırlıklı olarak ocak ayında netleştiğini hatırlatan Uysal, "Şu an için 2027 sezonuyla ilgili kesin bir değerlendirme yapmak mümkün değil. Ancak mevcut tablo çok parlak görünmüyor. Turistler artık tatil planlarını son dakikaya bırakıyor. Son dakika rezervasyon eğilimi her geçen yıl daha da güçleniyor." ifadelerini kullandı. (Gerçek Fethiye)








