İster zengin ol ister fakir, ister genç ol ister yaşlı. eğer Yeşil pasaportun yoksa Avrupa kapısı dar gelir. Zevk alırlar sanki insanları süründürmekten. Kazandıkları yüzmilyonlarca euro para da cabası. Aynı evraklarla Amerika 10, İngiltere 5 sene vize verirken Schengencilerin Seyahat süresi kadar vize vermesi neyin hesabıdır bilinmez. Ne değişecekse 3 ayda?
Ancak vize konusunda bilinmesi gereken bazı gerçekler var. Sıralayalım.
Öncelikle belirtelim; artık birçok konsolosluk sadece akredite "vize şirketleri"ni muhatap alıyorlar. İstenen vize evrakları ise genelde aynı. Ama kısaca özetlersek "paran varsa vize var, paran yoksa game over" Asla eksik evrak vermeyin. Onlar da kim oluyormuş? Benim kim olduğumu biliyorlar mı? Kaç kere vize aldım aman bu sefer de o evrak eksik kalsın v.s. diye düşünmeyin. Ben yanında 40,000 kişi çalıştıran Holding patronunun vize alamadığına şahidim.
Peki, daha uzun süreli vize almanın yolları var mı?
Garantisi yok ama yolları var;
1-Öncelikle şunu unutmayalım. Schengen kurallarına göre siz nereden vizenizi aldıysanız "ilk" o ülkeye ayak basmalısınız. Ha bazen Fransa'dan vize alıp İtalya'ya girdiğiniz oluyor mu? Oluyor. Ancak unutmayın; Bu durumda kapıdan sizi almama haklarına sahiptirler. Bunu Hollanda, Danimarka çok yapar. Sizi aynı uçakla geri döndürebilirler.
- Kendinize bir "Master ülke" seçin. Bu, çok sık, çok kolay çıkabileceğiniz bir Avrupa ülkesi olsun. Örneğin benim Master ülkem işimin de gereği İtalya. Bir çok kişi de master ülke olarak Yunanistan'ı seçiyor. Çünkü Bodrum'da evin varsa 15 dakika sonra Kos'tasın. Kışın ise, ver otobüse 60TL. Dedeağaça'a git-gel. İstersen 20-30 euro'ya 1 gece kal, akşama da taverna'da felekten bir gece çal.
Şimdi;
-Vizenizi "Master" ülkenizden aldınız. Ve size 3 aylık vize verdiler. Mutlaka ilk gireceğiniz Avrupa ülkesi vize aldığınız Master ülke olmalı.
- Tekrar Vizenizi Master ülkeden aldınız. Bu kez vize süreniz 6 Ay. Yine mutlaka o Master ülkeye ilk giriş yaptınız
- Tekrar Vizenizi aynı Master ülkeden aldınız. 1 Sene. Yine mutlaka o Master ülkeye ilk giriş yaptınız
- Tekrar Vizenizi aynı Master ülkeden aldınız. 2 Sene. Ama yine mutlaka o Master ülkeye ilk giriş yaptınız
Artık vize süreleriniz 2'şer sene olarak gider. Hatta vize süresi 3, 5 seneye çıkanlar bile var. Ancak Dikkat! yine Master ülkeden vize aldınız ama acil işiniz çıktı ve "ilk başka bir ülkeye ayak bastınız"... Bittiii. Tombik tombik hoop tombik. Sil baştan.
Vize RED'di bulunan pasaport sahipleri ne yapmalı?
Öncelikle belirtelim; vize reddi aldığınızda, konsolosluk yasal yollara başvurmadan bunun nedenini size bildirmeyecektir. Çünkü, konsoloslukların bilgileri saklama hakları bulunmaktadır. Ancak Vize alamamanız, bir daha vize alamayacağınız anlamına gelmez.
Velev ki bir ülkeden RED yediniz. Yani vizenize olumsuz cevap verdiler ve pasaportunuza kırmızı renkli bir RED damgası vurdular. Bu durumda başka bir schengen ülkesinin konsolosluğuna gidip vize almaya çalışmayın. Ters tepebilir. Çünkü sizin RED yazınız merkezde (Brüksel) gözükecektir. Mümkünse de o pasaportu değiştirin. Çünkü nereden vize alırsanız alın, bir sonra ki vize alımlarında o iç kızartan RED yazısı gözükmesin. Sonra vize için istenen evrakları kabul edilebilir hale getirip tekrar "aynı ülkenin konsolosluğuna" başvurun. Vize konusunda profesyonel yardım almayı asla ihmal etmeyin.
Schengen vizesi için istenen standart evraklar.
Çalışma belgeleri;, maaş bordrosu, Sigorta bilgileri, İmza seküleri, Vergi levhası, Faaliyet belgesi, Sahip olduğunuz gayrimenkullerin, araçların ve işyerlerinin tapuları, Bankada, sizin hesabınızda olan ve konsolosluğu sizin geri döneceğinize dair inandıracak miktarda hesap (en az üç aylık ve işleyen takribi 5 bin TL ve üstü).
Ayrıca, Schengen vizesine uygun 2 adet, arka fonu beyaz 3,5cm X 4,5cm vesikalık çekilmiş 'biyometrik fotoğraf'' isteniyor. Schengen vize forumu ile birlikte dönüş tarihinizden sonra en az 6 ay daha geçerliliği olması gereken pasaportunuzu ibraz etmelisiniz. Formun yanlış doldurulması veya eksik evrak ibrazı takdirinde, konsolosluk vize başvurunuzu direkt olarak iptal etme yetkisine sahiptir.
Konsolosluk ayrıca sizden ek belgeler isteyebilir veya sizi görüşmeye çağırabilir. Bu durumda konsolosluğun size vermiş olduğu randevu saatinde orada olmanız ve konsolosluğun öğrenmek istediği soruları cevaplamanız, belgeleri getirmeniz beklenir.
Bir tur şirketi ile seyahat etmiyorsanız; Konsolosluk, sizden ayrıca dönüş tarihiniz için bilet isteyebilir. Ayrıca buna ek olarak ülkede bulunduğunuz süre içerisinde kalacağınız otelin rezervasyonunu da sorgulayabilir.
Ülkede kalacağınız süre içerisinde, sağlık kuruluşlarından yararlanmanızı sağlayabilecek kapsamı 30.000 euro olan bir sigorta yaptırmanız da istenebilir.
Bol ve uzun süre vizeli pasaportlar dileriz.