Gücünün farkında olmayan yanı başındaki turizm potansiyelini göremeyen tek il Adana ve Mersin diyorum. Alternatif turizm potansiyeli ile Türkiye'de kendini ön sıralara atabilecek bir potansiyeli varken neden değerlendirmezler diye hep kendi kendime sormuşumdur. Örneğin Antalya Köprülü Kanyon'a alternatif olabilecek bir rafting potansiyeli ve rotası mevcuttur. Himmetli Köyü'nden (Feke) başlayıp- Kozan Çömlük köyü sınırlarında bitecek bu rotanın ivedi bir şekilde planlanıp turizme kazandırılması gerekir. Rafting sonrası kombine oluşturabilecek denizi ise yanı başında durmaktadır. 3 gün Yumurtalık'ta deniz turizmi ile desteklenebilinir. Ayrıca Yaşar Kemal'i dünyada tanımayan yoktur. Yanı başında duran Yaşar Kemal'in Torosları İnce Memed romanlarına bile konu olmuşken, neden Toroslar gerçek Yörük hayatı ile turizme kazandırılmaz?
Türkiye'nin önemli yayla turizm destinasyonları arasına girebilecek KIZILDAĞ neden değerlendirilmez?
Adnan Menderes'in 1950 Yılında Kapıkaya Kanyonu'ndan Pozantı'ya yapmış olduğu taş yol ve bu güzergahta bulunan Yerköprü, vadi boyunca Çakıt suyunu takip ederek 1901 Yılında Almanların yapmış olduğu tünel ve Almanların yaşam yerlerinin halen kalıntıları o vadide saklı dururken neden turizme kazandırılmaz? Karaisalı trekking yolu başlangıcı olup buradan Kızıldağ-Hamidiye- Kamışlı yayla yolu yürüyüş rotaları neden çıkartılmaz? Mersin turizm ili ile ilgili bir toplantı yapılıp Karaisalı-Kızıldağ- Belemedik- Tekir- Karboğazı- Papazınvbahçesi-Namrun-Cehennemderesi- Tarsus ve finali denizde son bulacak bu rotada al sana 12 ay turizm potansiyeli. Ayrıca Fethiye Babadağına rakip olabilecek Bolkar Dağları Medetsiz zirvesinden yamaç paraşütü ile Çamlıyayla'ya inip buradan Cehennemderesi'nden Rafting veya Kano ile Tarsus da rahatlıkla denizle buluşmak hiçte zor olmasa gerek. Likya Yoluna alternatif Kilikya yolunu acilen devreye sokmak gerekir.
Kızkalesi'nden Başlayıp Aanamur-Aydıncık'ta son bulacak 1 haftalık trekking rotası varken neden bu güzel rotalara kimse el atmaz? İşte bu potansiyeli harekete geçirecek ortak paydaşlar olmalıdır. Eğer Mersin Orman ve Su işleri Bakanlığı 7.Bölge Müdürlüğü, Adana TÜRSAB BYK, Mersin ve Adana seyahat acentaları, İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri, Valilikler bünyesinde bulunan il turizm komisyonları bir araya gelip yapacakları çalıştay ile bir ADANA-MERSİN = 4 MEVSİM master ve Eylem planı hazırlayarak ilgili bakanlıklardan bu bahsi geçen yerlere ciddi anlamda teşvik almaları hiçde zor olmasa gerek diyorum. Artık dünya'da turizm master eylem planları bölgesel olarak hazırlanıyor. Gelinen noktada Adana ve Mersin el ele verip bu potansiyeli harekete geçirecek ciddi anlamda bir çalıştay yapmalıdır.