Biz dedikodu ve karşılıklı çemkirmelerle kendi küçük dünyamızda debelenirken elin oğlu zaten aya gidip gelmişti, şimdi de Mars’a göz koydu. Nasılsa 5 nisan tarihine kadar İstanbul boş, turist yok, Türkler de seçimde oy vermek için evlerinde oturuyor. Hadi gelin, hazır iş güç yokken, biraz ufuk turu atalım, dünyada neler oluyor, turizm, ticaret, teknoloji hangi yönde evriliyor, ona bir bakalım.
Her patronun, her şirketin, hepimizin hayalleri var; Kimi küçük, kimi yüksek, kimi yerel, kimilerinin de küresel.. Bu hayallerin odağında müşteriler duruyor. “Ne kadar ekmek o kadar köfte” misali, ne kadar müşteri o kadar ciro haliyle kar, olaya böyle bakmak lazım.. Sürekli müşterilerimizin toplantı ya da tatil fırsatlarını en üst düzeye çıkarmalarını sağlayan fırsat paketleri ya da hizmetler dizisi bulmak ve sunmak zorundayız. İcat ve yenilikçilik konusundaki karnemiz ortada, anlayacağınız bunu tek başımıza, kendi imkanlarımızla gerçekleştirmemiz imkansız!.
Maalesef bu adımları atmakta çok ama çok geç kaldık. Biz yerimizde sayar, hatta geri giderken, bakın alem neler yaptı;
· www.alibaba.com şimdilik Çin’de faaliyet gösteren, yapay zeka destekli, kendi pazarlama kanallarına ve ödeme sistemine sahip, çok yakında dünyaya açılacak olan FLIGGY isimli bir seyahat sitesi kurdu.
· Yine aynı www.alibaba.com geleceğin Otelini çoktan inşa etti ve hayata geçirdi, İsmi FLYZOO Hotel’in çalışanları robotlar, işletmesini bir yapay zeka programı yapıyor.
· Otel odalarına 3D yazıcıların konarak, her türlü ekstra taleplerinin anında yaratılması konusunda ciddi adımlar atmış durumdalar.
· Booking.com, UBER, AIRBNB, CTRIP, zaten alıp başını gitti, ama yine Çinli yapay zeka destekli rezervasyon sistemi XIAOICE çoktan 40 milyon kullanıcıya ulaştı.
· En önemlisi AMAZON’un sahibi Jeff Bezos’da gözünü seyahat pazarına dikti, elindeki DATA gücü bir yana, bu konuda deli gibi paralar harcayıp, müthiş yatırımlar yapıyor.
· Kişisel bilgiler artık para gibi kullanılıyor, bunu paylaşmayı kabul eden ya özel indirimler alıyor, ya da bedava internet kullanma hakkına kavuşuyor.
· Pek farkında değiliz, ama müşteri destek hatlarında artık insanlarla değil, kendi kendine öğrenebilen yapay zeka programları ile iletişimdeyiz.
· Birkaç seneye kadar internet aramalarımızda, büyük oranda sesli arama yöntemini kullanacağız.
· Samsung sanal görüntü sistemlerinin bilgi, reklam ve iletişim amaçlı geleceğimizi nasıl şekillendireceğini gördü;, bunu ucuzlatmak ve yaygınlaştırmak için ciddi yatırım yapıyor.
· Lufthansa ve Marriot sistemlerinde yapay zeka kullanımının yaygınlaşması için ciddi paralar harcıyor.
· KLM’in akıllı sanal asistanı BB şimdiden yüzmilyonlarca potansiyel müşteriyi DATA’sına yükledi.
· Yüz ve parmaktan kimlik tanıma programları Otelciler, Havaalanı işletmeleri ve havayollarının yeni gözdesi..
· Hayat artık aplikasyonlar üzerinden akıyor, aplikasyon dediğimiz programları çoluk çocuk yazıyor.
Moraliniz bozuldu değil mi? Bozulsun valla, büyüklerimiz boşuna “Eller aya, biz yaya” dememiş, aynı kafada zamanımızı heba etmeye devam ediyoruz.
Cemal Kızıltan
Kurucu Moderatör
TURSAPNET
yahoogroups.com/tursapnet
facebook.com/tursapnet